14 Mart 2017 Salı

Genç Wherter' in Acıları

İnsanın kendi kendine mektup yazması nasıl olur, duygu ve düşüncelerini anlatması ileriki yaşlarında eline alıp okuması o yılları değerlendirmesi, düşünmesi izlediğim bir oyun sonrasında bu düşüncelerde iken, Genç Wherter' in Acıları isimli mektup romanı aldım elime, Goethe' nin 27 yaşında yazdığı, 18. yüzyılda bir hukuk stajyerinin nişanlı birine duyduğu aşk ve hayatı ele alış biçimini anlatıyordu.

İnsanlar nasıl düşünür, nasıl harekete geçer, yargılarken ele aldığımız değerler doğru mu, sevdiği kızın nişanlısına bile saygı nasıl duyulabilir, insan bu kadar zarif duygularla dolu olabilir mi. Anlattıklarımız anlaşılabiliyor mu, birbirimizi anlamak için gösterdiğimiz çaba yeterli mi, seviye ne olmalı. Nefes aldığımız her anda aslında bizi biz yapan değerlerimiz, hedeflerimiz gizli...

Bir insan neden ölmeyi düşünür, düşünürse çevresindekiler bunu nasıl yorumlarlar. Zayıflıksa intiharın sebebi haklı açıklamalarına kulak vermek de gerekir mi. Tüm bu  sıkıntılı anlatımlar içinde yapılan tasvirler, tanımlamalar insanı içine alıyor, tanıdık bildik insana dair ortak anlatımlar.

Yazıldığı dönemde onbinleri peşinden sürüklemiş ve toplumda intihar vakalarını artıran, bir akım yaratmış olan bu roman iki haftada yazılmıştır. İntiharı yücelten bir roman olarak eleştirilere maruz kalsa da Goethe' yi dünya çapında anlatan eserlerinden biri olmuştur.

e-kitap olarak da temin edilebilen eser için keyifli okumalar diliyorum





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Başarı ile gönderildi. Teşekkür ederiz.