9 Ocak 2017 Pazartesi

Anda Kal

Arkanıza yaslanın ve en son sizi neyin mutlu ettiğini düşünün ve o anda tam olarak ne yaptığınızı ve ne hissetiğinizi... Sizi mutlu eden şey her neyse, fark edeceksinizki aslında siz sadece o anda, yaşadığınız şeyle ilgili idiniz. Yaşanılan olay, görülen bir yer ya da obje ya da yapılan bir sohbet sadece o anla ilgili idi. Peki nedir anda kalmak, anı farketmek, sadece o anı yaşamak, anlık bir farkındalık, geçmişten uzak, geleceğin olmadığı sadece o an.
Anda kalmakla ilgili yapılan araştırmalarda görülmüştürki, mutlu insanlar anda daha çok kalabilen insanlardır, geçmişin sıkıntısı ile kendisini oyalamayan, gelecekteki olacak olanlar için kaygı düzeyini bozmayan insanlar, yani anda kalabilenler. Normal yaşantımızda aslında farkedebilsek bizi o kadar çok mutlu eden şeyler varki, sabah uyanabilmemiz, sağlıklı ailemiz ve tüm  sahip olduklarımız... Tek yapmamız gereken bunları farkedebilmek!. Her zaman bu kadar pozitif bakabilmek mümkün olmuyor tabiki ama biraz çaba ile karamsarlığı daha aza indirgeme şansımız her zaman var. Mutlu insanlar hayatın tadını çıkartanlar, onlardan tek farkımız  ise görebilme özelliğimizde saklı. Sadece görebilmek!.
Bu kadar da pozitif nasıl olunabilirki diyebilirsiniz, kendimizi kandırmaktan başka birşey değil de diyebilirsiniz. Bu şekilde düşünüyorsanız hala çevrenizdeki güzellikleri göremiyorsunuz demektir.

Herşeye aslında değişimi istemek ve kabul etmekle başalayabilirsiniz. Bir anda bakış açımızı değiştirmek mümkün değildir, alışılagelmiş bir bakış açısı kişinin karakteri ile birleşerek yaşamda değerlendirme kriterlerimizi belirliyor. Güzellikleri görebilmek için çaba sarfetmemiz gerekiyor belki de bu da biraz daha farkındalığımızı artırmakla mümkün olabilecektir. Anı yaşamak için, kendimizi bu duygu durumuna sevkedilmek için bazı alışkanlıklar kazanmak gerekiyor, bu alışkanlıkları kazanmak da sanıldığı gibi kolay olmayabilir ancak denemeye de değer; işte bu egzersizlerden bazıları;
  • Her gün normalden daha erken kalkarak size ait olan güzellikleri düşünün, eviniz, sevdiğiniz eşyalar, aileniz, çocuklarınız size ait olan tüm güzelliklerini dahil edebilirsiniz.
  • Her akşam sizi o gün için mutlu eden şeyleri not edin. Sevdiğiniz bir arkadaşınızla ettiğiniz sohbet, aldığınız yeni bir eşya gibi.
  • Her haftasonu  haftayı değerlendirip o haftaki şükür sebeplerinizi bulun.
  • Rutin dışı bir aktivite ya da hobby  edinin. Yeni yerler görün, yeni insanlarla tanışın, hiç yapmadığınız birşeyi yapın.
  • Pozitif insanlarla birlite olun, sizi olumsuz duygularla çevreleyen insanlardan uzak durun.
  • Belli bir süre aşırı hassasiyet gösterdiğiniz olayları takip etmeyin.
  • Olumsuz haberleri  almayın, okumayın, takip etmeyin, izlemeyin.
  • İnsanları mutlu edecek şeyler yapın, araştırmalar en çok mutlu eden insanların mutlu  olduklarını belirlemiştir.
Sadece birkaç basit öneri ile nelerin değiştiğini farkedebileceksiniz, bir de bakmışsınız sürekli gülümseyen bir insan olup çıkıvermişsiniz. Hayat aslında çok da uzun değil bu nedenle, dünün dertlerinden yarının çözümsüz soru işaretleri ile dolu problemleri sadece kendilerine ait anlara bırakmak en doğrusu.

Anda kalmak aslında istersek başarabileceğimiz, sıkıntılar içinde yıpranmamak  için tercih edebileceğimiz harika bir yöntem, farkındalığımızın yüksek olacağı günler diliyorum.
Anda kalın, mutlu kalın.
Yorumlar bölümüne siz de düşüncelerinizi iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Başarı ile gönderildi. Teşekkür ederiz.