11 Ocak 2017 Çarşamba

Değerlerimizle Bütünüz

Toplumlarda genel kabul gören her türlü duygu, düşünce ve davranış biçimini  değer olarak adlandırıyoruz. Değer oluşurken insanın doğuştan getirdiği özellikleri,  dini ve ahlaki görüşü, yakın çevresinden esinlenerek taşıdıkları etkili olmaktadır. Bazı değerler vardırki aynı şekilde nitendirilirler ve olumsuzdurlar. Örneğin, yalancılık, adaletsizlik gibi değerler her toplumda kişilerce olumsuzdurlar ve hoşgörülmezler.
 

Kendimizce taşıdığımız  değerler sayesinde çevremizle uyumu yakalarız ya da topluluğun dışında  kalıp iletişimde zorlanırız. Bir kişi değerleri ile benimsenir ya da dışarda bırakılır. İletişimi nitelendiren önemli bir etkendir değerler. Değerleri bilmek sağlıklı ve yetişkin bireyin kendisini tanımasıdır. Temel insani değerleri benimsemiş bireyler de toplumu daha refah seviyeye çıkartacak olan bireylerdir.  Yetişkin bir birey yaşamında önem verdiği kavramları biliyordur. Bir çok özellik arasından örneğin, adalet, sevgi, sorumluluk, duyarlılık, yardımlaşma, hoşgörü, barış, paylaşma, cömertlik, tutumluluk, onurluluk, açıklık, iyilik, yaşlılara yardım, dürüstlük, aile, özgüven, özgürlük, fedakarlık, dostluk ve daha niceleri ile listeyi çoğaltabiliriz. Kendi değerlerimizi ölçebilmek için de tüm bu kalabalık liste içinden vazgeçilmez 5 tanesini seçebiliriz,  seçtiğimiz bu 5 kavram bizim için olmazsa olmaz değerlerdir.  Derinlemesine düşünüp, kalburun üzerinde bıraktığınız bu beş değeri ilişki kurduğumuz bireylerde, şirkette, yönetici de ararız.  Değerlerimizin örtüştüğü durumlarda iletişimimiz daha sağlıklı hale dönüşür ve kişi daha mutlu bir birey halini alır. Özel ve iş hayatınızda iyi gitmeyen şeyler varsa ilk bakılacak nokta değerler noktasıdır. Hangi değer ölçütlerinde anlaşılamıyor durum netleştirilmelidir.
 
 
 
Şirketler açısından da durum farklı değildir. Benimsemiş oldukları değerleri tüm çalışanlarına benimsetebilen şirketler diğerlerine göre daha hızlı yol katedebilirler.  Alınacak çok sayıda kararın temelinde, altında yatan değerler hissedilebilirdir. Değerler  net ve açıkça ifade edilebiliyorsa karar almak da uygulamak da nispeten daha  kolay olacaktır.
 
 
İnsani boyutta doğru değerlerle yoğrulduğumuz  ve fikir ayrılığına düşmeden yolumuza devam edebileceğimiz iletişim mecralarında temas edebilmek dileği ile çocuklarımıza, kendimize, tüm şirketimize,  tüm şirket çalışanlarımıza, tüm yöneticilerimize, tüm astlarımıza, tüm üstlerimize sevgi dolu günler ve birbirimizin değerlerine saygı duyulan platformlar diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Başarı ile gönderildi. Teşekkür ederiz.