10 Ocak 2017 Salı

Stresi Nasıl Bilirsiniz

Beklenmedik bir olay karşısında göz bebekleriniz büyüyor mu, derin derin nefes  mi alıyorsunuz, göğüs kafesiniz yükseliyor mu, midenizde bir ağrı hissettiğiniz oluyor mu? İşte tüm bunlar stresin belirtileri, öyle günler oluyorki yoğun yaşıyoruz, her dakika stresi hissediyoruz,  bazen de stres kısa süreliğine de olsa hayatımızdan çıkıyor.  Pek çok tanımı olan stres, organizmanın tanımını bozabilecek tüm etmenlere karşı verilebilecek, fiziksel ve duygusal tepkidir. Stresin olumsuz etkilerini çok fazla duyarız ve konuşuruz. Çoğu zaman negatif gibi algılansa da aslında stresin olumlu yanları da vardır. Yeteri kadar stres olamazsak harekete geçirecek güdüyü yakalayamayabiliriz. Bir öğrencinin sınavı için heyecan duyması, bir profesyonelin yapacağı sunum  öncesi gerginlik yaşaması aslında görevlerini daha iyi icra etmelerini sağlayacaktır. İnsan hayatında pek sevilmeyen strese bir de bu açıdan bakabilmek gerekiyor, önemli işler öncesi stresten uzaklaşmayı denemek yerine durumu idare ederek dozunda bir stres seviyesi yakalamak önemli. Bize düşen iş bu dengeyi iyi korumakta yatıyor.
Günün ağır temposunda karşılaşılan olaylar ve hayatta başımıza gelenler strese sebep oluyor, hiç düşündünüz mü en çok stres yaratan olayların başında neler geliyor. İnsan hayatında en yüksek stres faktörlerinden  bazıları şöyle sıralanabilir. Eşlerden birinin ölümü, boşanma, hapsedilmek, yakın birinin vefatı, kişisel hastalık, evlilik, işten ayrılmak, emekli olmak. Stres karşısında her bireyin verdiği tepki farklıdır, kişilik tiplerine göre stres karşısında davranış şekilleri de değişiyor.




Her evrede stres faktörleri var ve nasıl başedebileceğimiz ve bu mücadelede kimin kazanabileceği kişilere göre değişiyor.  Genel olarak baktığımızda aşağıdaki şekillerde mücadele yeteneğimizi artırabileceğimizi söyleyebiliriz, mücadele yeteneği yüksek olanlar, en önemlisi de bunu isteyenler bu ortamın galibi olacaklardır ve az bilinen yönü ile stresi nolumlu yönü ile kucaklaşacaklardır.
  • Hiç yapmadığımız bir aktivite ile ilgilenmek
  • Yeni yerler görmek
  • Yeni insanlarla tanışmak
  • Olanı olduğu hali ile kabul edebilmek
  • Birlikte zaman geçirmeyi sevdiğimiz insanlarla birlikte olmak
  • Öngörebildiğimiz durumlar için tam bir hazırlık yapabilmek
  • Derin nefes almak
  • Kaygı düzeyimiz yükseldiğinde birşeyler yiyip, içmek
  • Bol bol gülmek
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi stres her zaman "kötü"  değildir, yerinde ve dozunda olduğu  ölçüde bizi motive eden bir yapıcı özelliği vardır.  Bahsettiğimiz önerileri dikkate alarak stresle seviyeli bir ilişki yakalayabiliriz. Hayatımızda bizimle birlikte var olan gölge gibi peşimizi bırakmayan stresin varlığını kabul etmeyip ya da farkında olmayıp altında ezilmek ya da stresle yaşamayı  öğrenmek, seçim sizin...

Son olarak, stresin olmadığı değil,  var olan şartlar için kendinizde mücadele ruhu bulabileceğiniz güzel günler diliyorum.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Başarı ile gönderildi. Teşekkür ederiz.