Ertelemek kelime itibari ile "sonraya bırakmak", "tecil etmek" olarak ifade edilmektedir. Erteleyerek kısa süre için "çözümsüz bir çözüm" bulduğumuzu sanarak pek çok şeyi daha sonraya bırakabiliriz. Bir de bakmışızki zaman geçmiş ama biz aynı yerde aynı düşüncelerleyiz. Zamanı iyi yönetmek aslında neleri erteleyeceğimizi doğru bir şekilde analiz edip karar vermemizde gizli olabilir. Ertelediğimiz herşey aslında eğer hemen yapılması gereken bir konu ise bu durumda ertelediğimiz için kaygı düzeyimiz yükselecektir. Her ertelediğimiz konu aslında sırtımızda taşıdığımız bir yük gibi bizimle birlikte nereye gidersek ayrılmaz bir parçamızmış gibi peşimizden gelebilir. Üstelik bu şekilde sonraya bıraktığımız her konuyu neden yapmadığımızı, nasıl yapabileceğimizi, kimden ya da kimlerden destek alabileceğimizi, ertelediğimiz için gergin olduğumuzu, sebep olan faktörleri düşünür dururuz. Bütün bu düşüncelerden sonra stres seviyemiz yükseliyor ardından normal yaşantımıza devam ederken güçlük çekiyoruz. Zaman herşeyin ilacıdır da denilir ancak, ertelediğimiz zaman konu kendi kendine çözüme her zaman kavuşmaz bu durumda sırtımızda yükümüz, beynimiz dolu şekilde yol almaya devam ederiz.
Bugünün işini yarına bırakmadığımız zaman hayatımızı daha kolay yönetir miyiz, peki neden erteleriz?
- Karar veremediğimiz zamanlarda
- Çözümünü bilmediğimiz konularda
- Yardım alamadığımızda
- Etrafımızda danışacak insanların ya da sistemlerin sayısı az olduğunda
- Yoğunluğumuz çok fazla ise
- Yapmak istemediğimizde
- Erteleme alışkanlığına sahipsek
- Disiplinimizi yitirdi isek
- Yapacak pekçok şeyimiz varsa
- Hayata geçirebilmek için yeterli güdüye sahip değilsek
- Yorgunsak
Yukarıdaki listeyi daha da uzatabiliriz. Ertelemeden kurtulabilmek için özdisiplin kazanmamız gerekiyor. En önemlisi de farkına varabilmek. Hayatımız ertelediğimiz şeylerin etkisinde bir düğüm haline dönüşüyorsa ciddi şekilde bu konuyu düşünmenin zamanı gelmiş demektir. Üzerimize düşen görevlerde bugünü yarına devretmeden çözüm için birşeyler yapmış olmak gerekmektedir. Yoğun iş günlerinde planlı ve programlı hareket etmek ve yapılan plana uyum sağlamak kaygı seviyesini azaltacaktır. Beyninizi meşgul eden düşüncelere baktığınızda yapmakla yapmamak konusunda kararsız kaldığınız, hep ertelediğiniz şeylerin olduğunu farkedeceksiniz. Alınacak bir karar veya yapılacak bir iş tamamlandığında ne kadar özgür olduğunuzu farkedeceksiniz. Erteleme alışkanlığına sahip misiniz, hemen bir liste oluşturabilirsiniz, yapmanız gereken ama yapmadığınız şeyler hakkında bakalım kaç madde sizi bekliyor olacak.
Erteleme hastalığına son vermek elinizde!
Yapılacaklar listenizi hemen hazırlayın, planınızı günlük haftalık ya da aylık hatta yıllık olarak yapabilirsiniz. Sonrasında tek yapmanız gereken harekete geçmek! Planı yaptıktan sonra önemli olan hayata geçirebilmek, ertelemeyi kendi hayatımızdan çıkartarak bunu yapabiliriz. Tüm bu mücadele sonrasında yapacaklarınızı tamamladığınızda ne kadar hafiflediğinizi farkedeceksiniz.
Kaynak;
Türk Dil Kurumu (TDK)
Türk Dil Kurumu (TDK)